KOKA KRÄFTOR

TIPS Innan tillagning.

När det gäller att koka kräftor finns det otaliga recept och otaliga teorier. Man tvistar om mängden av salt och dill, man tvistar om olika tillsatser som t ex porter och man tvistar om huruvida man kan behålla kräftorna i samma lag som man har kokat dem i. Detta med anledning av eventuell avföring från kräftorna.

Många rekommenderar också att kräftorna bör får gå i ett badkar eller liknande i ca ett dygn innan man kokar, även detta på grund av att de då skall hinna tömma tarmen. Tänk bara på att du inte fyller badkaret med vatten för då kommer kräftorna att dö pga syrebrist. Ett par mm fukt på botten räcker. Själv brukar jag duscha av dem i kallt vatten för att få bort smuts mm som kommit med från sjön. Sedan ser jag till att detta vatten töms ut innan jag fyller på med några mm vatten. Innan jag sedan skall koka kräftorna duschar jag av dem igen. Om man är ambitiös kan man även borsta av kräftorna innan man kokar dem.

I slutänden är det ändå upp till dej som kokar. Prova några olika recept och snart kommer du att finna ditt favoritrecept eller också kommer du på något helt eget. Du som vill ha några recept att välja på rekommenderas att gå in på www.google.se och där söka på kräftrecept. Du kommer att få ett stort antal förslag och det är bara att välja.

Du som inte vill göra dej det besväret kan gärna testa mitt recept. Jag har använt detta recept i många år och får ofta beröm för mina goda kräftor. Det enda som inte är preciserat i receptet är mängden krondill. Själv är jag mycket förtjust i krondill och har gärna två ordentliga knippor för ett kok.


RECEPT.

Recept är för ca 50-60 kräftor (ca 2-3 kg).

5 liter vatten
1 flaska porter 
5 tsk socker
2 dl grovsalt
En stor knippa krondill

GÖR SÅ HÄR.
Koka upp vatten, porter, socker, salt och stjälkarna till krondillen. Låt koka i 5 minuter. Ta därefter bort stjälkarna och lägg i hälften av dillkronorna.

Lägg i ca 15 kräftor och låt vattnet koka upp igen. Upprepa 3-4 gånger. När vattnet har kokat upp sista gången skall det koka i 5 minuter. Lägg sedan i resten av dillkronorna.
Försök sedan att kyla ned lagen så fort som möjligt. Förvara kräftorna i kylskåp ett dygn och sedan är de färdiga att äta. Kräftorna håller i 3-4 dagar i kylskåpet. Det går självfallet utmärkt att frysa kräftorna.

Lycka till och ha en trevlig kräftskiva önskar Thomas.

tillagadekraftor